Saneeraus

Korjausrakentaminen eli saneeraus tarkoittaa olemassa olevan rakennuksen tai muun rakennelman laajaa yhdellä kertaa tapahtuvaa korjaamista tai muuttamista. Rakennuksen tai muun rakennelman kestoiän aikana näin laajoja toimia tehdään vain muutaman kerran.

Korjausrakentamiseen liittyy usein rakenteiden ja laitteiden kunnossapitoa, jota tehdään myös kiinteistön ja rakenteiden hoitoon liittyvänä työnä.

Kunnossapito

Kiinteistöjen kunnossapito on erittäin tärkeää ja lähes jokapäiväistä työtä. Mikäli laiminlyöt kiinteistösi kunnossapitotöitä pidemmän aikaa, niin sen jälkeinen saneeraus tulee aina kalliimmaksi.

Kiinteistöä kannattaakin seurata aktiivisesti ja tehdä erilaisia kunnossapitotöitä jatkuvasti. Näin kiinteistö pysyy taatusti kunnossa eikä sen arvo ainakaan laske.

Sää

Suomen vaihtelevat olot tekee myös kunnossapidosta erittäin haastavaa etenkin ulkoalueiden osalta. Etenkin kattorakenteet, ulkoseinät, ovet sekä ikkunat on kovilla. Näiden yksittäisten osa-alueiden kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Kyllähän se on niin, että jos edellä mainitut osa-alueet on täysin kunnossa niin silloin rakennuksesi suojaus on suurilta osin kunnossa.

Näiden lisäksi on totta kai syytä muistaa huolehtia myös talon seinustasta sekä pohjarakenteesta. Mikäli talossa on esimerkiksi ryömittävä alapohja, niin on siellä hyvä käydä tarkistamassa tilanne vähintään pari kertaa vuodessa. Tarkista niin viemärit, eristykset kuin mahdolliset kosteusongelmatkin.

Nämä kaikki huomioimalla ollaan jo erittäin vahvoilla kokonaisuutta ajatellen. Sen lisäksi on sitten itse sisätilojen kunnossapitoa joka vaatii tietenkin myös huomiota. Sisätiloissa niin kaikki pinnat lattiasta kattoon kuin sitten tietenkin se talotekniikkakin.

Talotekniikka

Talotekniikkaa on tietenkin viemärit, vesijohdot, sähköt sekä erilaiset sähkölaitteet. Näiden käyttöikää sekä kuntoa kannattaa tarkkailla tiiviisti ja tehdä kaikkiin tarvittavia huoltotöitä sekä saneerauksia. Esimerkiksi vesilaitteiden kohdalla ei kannata koskaan odottaa niin kauan, että ne hajoaa kokonaan. On huomattavasti edullisempaa vaihtaa se laite ennen vesivahinkoa kuin vesivahingon jälkeen.